Navegació interna

La plana del Segre

Des de Balaguer fins a Lleida, el Segre s'obre pas per les planures de Ponent. El riu es calma i crea un paisatge inèdit on els fruiters són abundants, un paisatge que va meravellar fins i tot Josep Pla. L'escriptor empordanès va dir d'aquesta terra que els presseguers agafaven el color de la posta de sol quan s'acostava el capvespre. El paisatge des del tren és fascinant.

La plana del Segre o, com diu la gent del país la plana de l'Urgell, és gairebé tot el territori del pla de Lleida, que comprèn el Segrià, part de la Noguera, el Pla d'Urgell i una part de l'Urgell. El paisatge és ple d'història, des dels romans fins a les batalles de la Guerra Civil espanyola. Controlar el Segre era sinònim de conquesta del territori. Tanmateix, no tot han estat guerres. El Segre és un riu amable, que aporta aigua als camps de fruiters i horts de tots els pobles i les viles que han anat creixent al seu costat.

Lleida n'és la capital, i Balaguer una de les ciutats més importants, totes dues unides pel mateix riu: el Segre. Entremig trobem petits pobles com Vilanova de la Barca, Vallgofona de Balaguer, Térmens i Alcoletge.